Peridot

A legzöldebb peridot

Sok szép zöld drágakő létezik, ám ha a legintenzívebb árnyalatot keresed, akkor a peridot kiváló lehetőséget nyújt erre.

Úgy is mondhatnánk (nem túl magyarosan), hogy a peridot nyújtja számodra a legtöbb zöldet az áráért.

Peridot

Nyilvánvalóan léteznek csodálatos smaragd drágakövek ragyogó zöld árnyalatban, ám nem mindenkinek van lehetősége ezek mellett dönteni.

Évszakok színei egyetlen drágakőben

A peridot egyre népszerűbbé válik, melyet finom zöld árnyalatai indokolnak. Ráadásul szinte minden évszak színeit felfedezhetjük benne.

Peridot fülbevaló

Ennek a drágakőnek a selymes fénye teszi olyan természetessé a színtónusokat. Ráadásul egyformán illik a tavaszhoz, nyárhoz és az őszhöz is. Ennek oka részben, hogy gyakran egyfajta sárga árnyalatot is megtalálhatunk az intenzív zöld színben, egy olyan színkombinációban, ami a halványzöldtől, az olívzöldön és a lime színén keresztül egészen a sötétzöldig terjed. Pontosan ezért illik több különböző évszakhoz a peridot.

Gyémánt peridot gyűrű

A legnagyobb peridot lelőhelyek Arizonában és Mianmarban (korábban Burma) találhatók, valamint Sri Lankán és Kínában. Elsősorban vulkánoknál lévő kőzetekben fordul elő ez a drágakő. Valószínűleg éppen ezért gondolták Hawaiin, hogy a peridot Pele vulkánistennő könnye.

Peridot gyöngy fülbevaló

Értékes és megfizethető

Mint ahogy a cikk elején már utaltunk rá, a peridot értéke és ára nagyon jó lehetőséget teremt azoknak, akik valódi zöld drágakövet szeretnének jó áron.

Peridot kolié nyaklánc

Ez valóban így is van, ám hozzá kell fűznünk, hogy a peridot ára egy adott méret felett óriási növekedést mutat. 4 karát feletti méret esetén szembetűnő az ár exponenciális növekedése, 10 karát felett pedig már csillagászati árakról beszélhetünk.

A régebbi időkben előfordult, hogy a peridotot összetévesztették a smaragddal, nyilvánvalóan a színe miatt. Arról is vannak feljegyzések, hogy peridottal fizettek a topázért, ami elvileg azonos ár-érték kategóriát feltételezett.

Peridot topáz fülbevaló

A peridot egy régi drágakő, melyet saját érdemei miatt is előszeretettel viseltek. Az ókori Egyiptomban a „nap drágakövének” tekintették, többek között Kleopátra is szívesen viselte. Talizmánként is funkcionált, mivel úgy tartották, hogy a segítségével az ember távol tudja tartani az életétől a gonoszt.

Mint minden egyéb drágakő esetén, a peridot is sok különböző minőségben létezik. Az értékét meghatározza a színe, a tisztasága, a mérete és a csiszolás minősége, pont mint az összes többi drágakőnél. A legértékesebbek a fűzöld színűek, szürke vagy barnás árnyalat nélkül.

Gyémánt peridot gyűrű

A peridot népszerűsége évezredek alatt sem látszott csökkenni, melyhez valószínűleg hozzájárul az is, hogy minden árkategóriában találhatunk gyönyörű darabokat.

Gyönyörködj kedvedre a Fatumjewels Galéria peridot ékszereiben és válaszd ki a leginkább hozzád illő modellt!

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria