Drágakő ametiszt

Egyszerűen a drágakőről

Ebben a bejegyzésben valóban egyszerűen írunk a drágakőről, elsősorban azok számára, akik most kezdenek ismerkedni ezzel a csodálatos világgal.

Drágakő smaragd

Talán kíváncsi vagy arra, hogy mi is valójában a drágakő, miért olyan szép, és miért olyan körülrajongott évezredek óta. Ebben az írásban éppen csak felületesen érintjük a témát, hiszen ha most kezd érdekelni a drágakövek csodás világa, akkor pontosan erre van szükséged.

Mi a drágakő?

A drágakő egy különösen szép, gyakran színekben gazdag, áttetsző ásvány.

Drágakő akvamarin

Sok drágakő sokkal keményebb, mint a természetben előforduló hétköznapibb ásványok. A drágakövek tulajdonságaival és alapvető tudnivalóival a gemmológia foglalkozik, melyet akár drágakőtudományként is meghatározhatunk. A gemmológia az a tudomány, ami a drágakövek összetételét, keletkezését, előfordulását és alapvető tulajdonságait tárgyalja. Ennek ellenére nem szükséges gemmológusnak lenni ahhoz, hogy valaki nagy tudással rendelkezzen a drágakövekről. Az ékszerészek és ötvösök például meglehetősen jártasak a témában.

Hétköznapi és ritka drágakövek

Egyes drágakövek hétköznapiak, tehát sok helyen és nagy mennyiségben fellelhetők, más drágakövek azonban sokkal ritkábbak.

Drágakő turmalin málna színű

A drágakövek ritkasága nyilvánvalóan erősen befolyásolja az árat, de messze nem ez az egyetlen tényező, ami értékessé tesz egy drágakövet. Szeretnél többet tudni a drágakövek értékéről? Itt olvashatsz erről bővebben: Amit tudnod kell a színes drágakövekről

A leginkább nagyra értékelt drágakő típusok azok, melyeknek erős, tiszta, szép színük van, és ezeket szépségüknek köszönhetően ékszerek díszítésére használják fel.

Drágakő sárga zafír

Vannak azonban más anyagok is, melyek nem ásványok, mégis a drágakő kategóriába tartoznak. Ezek közül legkeresettebb a gyöngy, ami az állatvilágban „képződik”, mégis drágakő. Ezt esetleg eddig nem tudtad, vagy csak csodálkoztál, hogy a gyöngy hogyan került a drágakövek világába. Ha bővebben érdekel a téma, itt olvashatsz még többet a gyöngyről: A csodálatos gyöngy

Drágakő vagy féldrágakő?

Mint fentebb említettük, vannak különleges ásványok, melyek valamilyen oknál fogva – ez lehet a szépségük, keménységük, ritkaságuk, különleges színük – drágakő kategóriába tartoznak.

Drágakő rubin

A második világháború előtt kizárólag a legkeményebb ásványokat hívták drágakőnek. Ezek közé tartozott a gyémánt, a zafír, a rubin és a smaragd. A többi szép ásványt féldrágakőnek hívták. Ezt a terminust azonban már rég elhagyta, nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség is.

Tehát, a címben feltett kérdésre a válasz egyszerű, féldrágakő nem létezik, már nem használjuk ezt az elnevezést.

Drágakő akvamarin

Amit a drágakövekkel kapcsolatos tudás jelentősen megnövekedett az idők folyamán, ráadásul nemcsak a szakértők körében, hanem a nyilvánosság körében is. Talán éppen ez okozta, hogy napjainkban a kevésbé ritka drágakövek is felértékelődtek, keresetté váltak. Ezek közül egyes drágakövek értéke ugyanolyan magas, mint az imént említett alap drágaköveké.

Drágakő ametiszt

Tetszett ez a bejegyzés, de ennél kicsit mélyebben érdekel a téma? A következő írásban bővebben olvashatsz a drágakövekről.

Addig is tekintsd meg a Fatumjewels Galéria drágaköveit!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner