Kék topáz

A stílusos topáz

A topáz stílusos és értékes drágakő, a szerelmet és a ragaszkodást szimbolizálja.

A régi idők emberei úgy tartották, hogy a topáz távol tartja a gonoszt és megvédi viselője szemét. Abban is hittek, hogy aki topázt visel, az ettől intelligensebbé válik és több hatalomhoz jut. Napjainkban már nemigen hiszünk az ilyen babonákban, de ettől még a topáz ugyanolyan elbűvölő.

Ezen a blogon nem igazán szoktunk belemélyedni a technikai részletekbe és a drágakövek alapvető adataiba, mint például a kémiai képletük és ehhez hasonlók. Főként azokat az információkat osztjuk meg, ami azokat az embereket érdekelheti, akiket lenyűgöznek a drágakövek. Ezek szintén lehetnek adatok, de általában kiegészítjük mítoszokkal, legendákkal, ami egy-egy drágakövet körülvesz.

Tények a topázról

Az egyik legtöbb színárnyalatban létező drágakő a topáz, melynek különlegessége éppen sokszínűségéből, sokoldalúságából adódik.

A leggyakrabban felbukkanó színei a rózsaszín, narancssárga, lila és a kék. A különleges színeket sok esetben színváltoztató eljárásokkal érik el, mely a topáz esetében bizonyos határok között megengedett. Ezek a kapott színek nemcsak különlegesek, de tartósak is. Az alábbi fotón egy ilyen különleges égszínkék topáz kapott helyet, természetesen gyémántokkal körülvéve.

Hollywood Moments gyémánt topáz gyűrű

A topáz nem ritka drágakő. Értékét a fent említett különleges színárnyalatoknak és a megmunkálási nehézségnek köszönheti. A topáz csiszolása nagy körültekintést kíván, éppen ezért a szépen megmunkált darabok roppant értékesek.

A színekre visszatérve érdemes megemlíteni, hogy ha csak a kék topázt vesszük figyelembe, már ennél az egy színnél is lenyűgöző az árnyalatok sokfélesége.

A fotón egy szinte áttetsző kék topázt figyelhetünk meg, mely már-már az akvamarinra hasonlít, mindez egy különleges formatervezésű gyűrűbe foglalva.

Zafír topáz gyűrű

Még mindig a kék topáznál maradva láthatjuk, hogy az előző drágakő áttetszőségével micsoda kontrasztot mutat ez az elképesztően erős szín, mely az alábbi fotón látható. A gyémánt természetesen még erőteljesebbé varázsolja a látványt.

Cushion gyémánt topáz medál

Napjainkban Brazília szolgáltatja a legtöbb topáz drágakövet a világ számára, ám mint említettük, ez a drágakő viszonylag gyakori, szinte minden földrészen megtalálható. Természetesen a különböző lelőhelyek különböző minőségű topázt szolgáltatnak.

A topáz szinte minden típusú ékszerhez nagyon jól illik, melyet szép színeinek és nagyon jó lüszterének köszönhetünk. A kitétel azonban a szép megmunkálás. A topáz olyan megmunkálási megoldásokra is ad lehetőséget, melyeket kevés drágakőről mondhatunk el. Az alábbi kép hűen ábrázolja ezt az állítást. Nem sok drágakő nyújt lehetőséget arra, hogy csiszolatlan, nyers formában lehessen ékszerbe foglalni.

Antarktisz gyűrű

Bátran kijelenthetjük, hogy a topáz reneszánszát éli az utóbbi években. Egyre többen döbbennek rá, hogy „a gyémánton túl is van élet”. Egyre többen kedvelik a színes drágakövek által nyújtotta lehetőségeket. Talán ez az oka annak, hogy a topáz az egyik legújabb „kedvenc”.

Az alábbi képre kattintva tekintsd meg a Fatumjewels Galéria topáz ékszereit!

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria