Ausztráliai smaragd

Varázslatos zöld drágakő Ausztráliából – az ausztráliai smaragd – 2. rész

A cikksorozat első részében adtunk némi bevezetést arról, hogyan vált a smaragd a világ egyik legértékesebb drágakövévé.

Az előző cikket itt találod: Az ausztráliai smaragd 1. rész

Ezt a részt a smaragd történelmének és mítoszának szenteljük, hiszen a smaragd szerelmesei számára ez ugyanolyan érdekes, mint magát a csodás zöld drágakövet szemlélni.

Ausztráliai smaragd

A képeken látható smaragd ékszerek nem ausztráliai smaragdot tartalmaznak, mivel ez a világ egyik legritkább drágaköve, roppant nehezen elérhető. Ettől függetlenül válogass kedvedre, hátha megtalálod álmaid smaragd ékszerét a Fatumjewels Galériában.

A smaragd történelme és mítosza

Több ezer éve folyik smaragdkereskedelem. Már az ókorban is a zöld kő volt a legfőbb vágyálom, amire a mezopotámiaiak, az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak egyaránt vágytak.

Állítólag 4000 évvel ezelőtt kereskedtek először smaragddal. Ez persze nem biztos, az viszont igen, hogy a korai civilizációk számára a smaragd története Egyiptomban kezdődött. Már i.e. 3500-ban működtek az egyiptomi smaragdbányák Egyiptom keleti sivatagi régiójában, majd 1816-ban Frédéric Cailliaud francia ásványkutató fedezte fel ezeket újra.

Fatumjewels gyémánt smaragd gyűrű

Még a görög bányászok is ezekben az egyiptomi smaragdbányákban küzdöttek a hőséggel, a skorpiókkal és a kígyókkal, hogy smaragdot áshassanak ki Nagy Sándor számára. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem léteztek más smaragdforrások.

Az osztrák Salzburgban található Habachtal régióban valószínűleg volt smaragd, valamint roppant érdekes tény, hogy olyan római fülbevalókat találtak, amikben a pakisztáni Swat-völgyben található Mingora bányából származnak. Egy legenda szerint Plinius Naturalls Historia (i.sz. 77-79) című művében említett szkíta smaragd valójában az orosz Urálból származott.

Mint láthatjuk, sok bizonytalanság és sok legenda lengi körül a smaragd ókori történetét, ami azonban biztos, hogy a smaragdkereskedelem szempontjából az ókorban Egyiptom monopóliummal rendelkezett.

Nem véletlen, hogy Kleopátra kedvenc drágaköve a smaragd volt. Nemcsak szépsége miatt viselte ezeket, hanem ezzel is kifejezésre akarta juttatni Egyiptom nagyságát. Pazar smaragd ékszereket viselt, dísztárgyakat ékíttetett a zöld kővel, valamint az arra érdemes méltóságokat olyan smaragddal ajándékozta meg, melybe a királynő saját képmását faragták.

Mint már említettük, nemcsak a smaragd szépsége vonzotta Kleopátrát, hiszen intelligens, politikai szempontból hozzáértő királynő volt. Megértette a szimbolizmus, a csillogás és a presztízs fontosságát, a hatalomban és a politikában egyaránt. A smaragd az egyiptomiak számára sokkal többet jelentett szép drágakőnél. Ezek a csodás zöld drágakövek a nemzeti büszkeség hazafias szimbólumai voltak.

Amikor i.e. 47-ben Kleopátra végül megszilárdította hatalmi báziság – Caesar segítségével – azonnal magáénak vallotta az ország ásványkincseit. Annak ellenére, hogy hozzávetőlegesen kétezer évvel Kleopátra születése előtt fedezték fel ezeket a smaragd lelőhelyeket, örökké „Kleopátra smaragdbányái” maradtak. Kleopátra halála után a smaragdbányák a rómaiak birtokába kerültek, melyek egészen az i.sz. VI. századig működtek.

Mítoszok

A smaragd a világ különböző kultúráiban, mítoszokban és legendákban fontos szerepet játszik. A görög mitológiában Hermész hatalmas smaragddal ajándékozta meg Aphroditét. A héber hagyomány szerint a smaragd egyike volt annak a négy drágakőnek, amellyel Salamont ajándékozták meg.

Fatumjewels gyémánt smaragd gyűrű

Az egyiptomi idők óta a smaragdot a termékenységhez, a halhatatlansághoz, a megújuláshoz és az örök tavaszhoz kötik. Így persze nem meglepő, hogy ez a csodálatos zöld drágakő lett a májusban születettek drágaköve.

Érdekesség, hogy Plinius a smaragd előnyei között kiemelte, hogy az megnyugtatja a szemet és a lelket. Nem véletlen, hogy még napjainkban is zöld szobák vannak különböző vállalatoknál, amik pihenőszobaként használatosak, valamint az úgynevezett „kórházzöld” a betegek és hozzátartozók megnyugtatására lett bevezetve.

Bár az egyiptomi smaragd már régen eltűnt, hiszen a XVI. század óta, Hernando Cortés és Francisco Pizarro hírhedt konkvisztádoroknak köszönhetően, a kolumbiai smaragd vált a smaragd szinonimájává, mégsem feledjük soha Kleopátra smaragdbányáit.

A cikk trilógia az ausztráliai smaragd ritkaságával folytatódik a harmadik, egyben befejező részben. Olvasd tovább itt: Az ausztráliai smaragd 3. rész

Mindeközben ajánlott körülnézni a Fatumjewels Galéria smaragd ékszer kínálatában, hátha megtalálod új kedvencedet.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner