Királykék Kings Plains zafír

Különleges zafírok 5. – A Kings Plains zafír

A Kings Plains zafír egy drágakő alapvető eszményeit testesíti meg: valódi ritkaság, lélegzetelállító szépség és mindennapi tartósság. Éppen ezért ez a világ egyik legkeresettebb drágaköve.

A Kings Plains zafír egy gyönyörű, ritka, királykék színű drágakő az ausztráliai Új-Dél-Wales állambeli Kings Plains-ből.

A Kings Plains zafír szépsége

Gyönyörű, királykék színben pompázó zafír, mely méltán vetekedhet a híres helységek zafírjaival, mint például a Sri Lankáról származó zafírokkal.

Királykék Kings Plains zafír

Kevesen tudják, hogy Ausztrália valójában a világ egyik legnagyobb zafírforrása. A pasztelltől az éjkékig az ausztrál zafírok körülbelül 90 százaléka kék. A másik legelterjedtebb szín a zöldeskék, ezt követik a zöldek és a sárgák. Ezután jönnek a ritkaságok, mint amilyen az aranyszín. A színes sávok nagyon gyakoriak az ausztrál zafírokban, és ez a jellemző a leginkább elterjedt. A korrund család egyik legszebb gyöngyszeme az arany akác zafír, ami Ausztrália nemzeti növényére emlékeztet.

A Kings Plains zafír ritkasága hasonló az arany akác zafír ritkaságához. Ebből adódóan nagyon gondosan csiszolják, a ragyogást nem áldozzák fel a súlyért, mely csodálatos csillogást eredményez.

Egy valódi ritkaság

A Kings Plains zafír a Wilson Gems Mine családi bányából származik, ami egy negyedik generációs bánya.

Királykék Kings Plains zafír

1854-ben fedezték fel a lelőhelyet egy ősi száraz folyómedernél Új-Dél-Wales államban. A jelenlegi bányavezető John Wilson, aki több mint 50 éve dolgozik az ausztrál zafírmezőkön.

Egykor ez volt az egyik leggazdagabb zafírmező, most azonban minden tonna föld csak 1-2 karátnyi kész, valódi jellegzetes királykék Kings Plains zafírt ad. A legtöbb zafírkristály mérete a homokszemtől borsónagyságúig terjed, melyek általában kicsi, de hangsúlyos drágaköveket ad. Két karátos zafírnál nagyobb példányt ritkán találnak. Ebből világosan látható, mennyire ritka ez a különleges drágakő.

Környezetbarát drágakőbányászat

A Wilson Gems Mine környezetbarát drágakőbányászata követendő példa ezen a területen.

Királykék Kings Plains zafír

A Wilson Gems Mine a bányászott földeket buja legelőkké alakítja át, újratelepítik az őshonos növényzetet. Mivel a vízmosások és az erodált területek feltöltésre kerülnek, így a helyreállított legelők valójában termékenyebbek, mint azelőtt.

Az Ausztrál Ásványkincsek Minisztériuma azt szeretné, hogy Új-Dél-Wales állam minden bányászata követendő példaként tekintene a Wilson Gems Mine kiváló rehabilitációs folyamataira.

Még néhány szót szólunk a drágakövek kimerüléséről, valamint arról, hogy egyes drágakövek miért váltak ennyire elérhetetlenné.

A 80-as évek végén Ausztrália volt a zafír vezető „gyártója”, a világpiac 70 százalékát szállította. Ennek a mennyiségnek több mint a felét az új-dél-walesi drágakőmezők adták. Az idők azonban határozottan megváltoztak. Sajnos a Kings Plains zafír a kimerüléshez közeledik.

Ezzel a ritkasággal sajnos nem tudunk szolgálni a Fatumjewels Galéria kínálatában, azonban vannak kiváló minőségű és gyönyörű színekben pompázó zafír ékszerek, melyek között biztos Te is találsz kedvedre valót.

Nézz körül a Fatumjewels zafír ékszerek között és ragyogj a zafír minden színében!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner