Gyémánt csiszolási formák a Fatumjewels ékszer blogon

Milyen csiszolású gyémánt a kedvenced? – 1. rész

A gyémánt pontosan az a drágakő, mely rengeteg különböző csiszolású formában fellelhető és éppen ez ad számára teljesen különböző karaktert.

Fatumjewels gyémántgyűrű briliáns gyémánt

Az összes csiszolásnál nagyon fontosak a pontos arányok és a szimmetria, hiszen éppen ez a két tényező tesz egy gyémántot ragyogóvá. Egy tökéletes csiszolás hasonlóan működik a gyémánt esetében, mint egy tükörnél. A fény, ami behatol a drágakőbe visszatükröződik, éppen ez adja meg számunkra a létező legszebb csillogás élményét. Az ideális arányok további hatása, hogy az ember nem lát át a drágakövön.

Fatumjewels gyémántgyűrű briliáns gyémánt

Ám mit ad ez számunkra voltaképpen? Amikor egy ékszert viselünk, arra szinte mindig rakódik némi szennyeződés, például kézkrém és egyebek. Egy nem tökéletesen csiszolt gyémánt valójában üvegtáblaként engedi át a fényt, mely révén ez a szennyeződés láthatóvá válik. Ennek az ellenkezője is igaz. Amennyiben a gyémánt tökéletes csiszolásban részesül, akkor az ember nem lát át rajta, így a szennyeződés sem látható.

Különböző csiszolású gyémánt drágakövek

Alább írunk egy pár sort a legismertebb csiszolási formákról, valamint arról, hogy mi a különbség közöttük.

Ezzel egyrészt a tájékozódást kívánjuk segíteni, valamint azt, hogy megtaláld a számodra leginkább tetsző formát.

Briliáns csiszolás

A briliáns csiszolás a legismertebb mind közül. Ez a legnépszerűbb forma, mely főként annak köszönhető, hogy rendkívül jó a fényvisszatükrözése. Az sem utolsó szempont, hogy igen hosszú idő óta a briliáns gyémánt a legáltalánosabb drágaköve az eljegyzési gyűrűnek.

Fatumjewels gyémántgyűrű briliáns gyémánt

A briliáns csiszolás akkor tökéletes, ha a felső része, azaz a tábla az egész drágakő szélességének hatvan százalékát teszi ki, valamint 58 fazettából áll. A briliáns csiszolásról bővebben olvashatsz itt: A briliáns csiszolás története

Princess csiszolás

Fatumjewels gyémántgyűrű princess gyémánt

A princess csiszolás négyszögletes formája kicsit modernebb külsőt kölcsönöz az ékszereknek. Néhány éve egyre népszerűbb. Egyköves eljegyzési gyűrűk esetében is népszerű, mint ahogy fentebb láthatjuk, ám alliance gyűrűként is tökéletes választás ez a csiszolási forma, melyet alább láthatunk.

Fatumjewels Serenity gyémántgyűrű princess gyémánt

Cushion csiszolás

Ezt a csiszolási formát olykor párnacsiszolásnak is hívják, mely egyértelműen a formájából adódik. Valójában ez az antik csiszolás modernizált formája. A gyémántnak ez a pihe-puha formája (legalábbis látszatra) romantikus külsőt kölcsönöz az ékszernek.

Fatumjewels Majestical sárga gyémántgyűrű cushion gyémánt

Nem véletlenül került említésre az antik csiszolás. Pontosan ez a forma az, mellyel némi vintage hatást lehet elérni, mint ahogy ezen a csodás gyűrűn láthatjuk, ahol a központi drágakő, a sárga gyémánt kapott cushion csiszolást.

Smaragd csiszolás

A smaragd csiszolást az összes többi csiszolási formától megkülönbözteti az úgynevezett lépcsőzetes csiszolás. Ez a csiszolási forma elsősorban a smaragd számára lett kifejlesztve, mint ahogy a neve is mutatja, ám később több más drágakő esetében is alkalmazták, többek között gyémántnál.

Fatumjewels Jégtükör gyémántgyűrű smaragd gyémánt

Igaz, hogy a smaragd csiszolású gyémántnak nincs ugyanolyan erős fényvisszaverő képessége, mint a briliáns csiszolásnak vagy a princess csiszolásnak. Ezzel szemben ez a csiszolási forma az időtlen eleganciát emeli ki, mely valóban különlegessé teszi az ékszert.

Szív csiszolás

Fatumjewels gyémántgyűrű szív gyémántMi szimbolizálhatná jobban a szerelmet, mint egy szív csiszolású gyémánt? Ráadásul ez a csiszolás adja meg a legjobb élményt ahhoz, hogy teljességében láthassuk a drágakő méretét.

Egy szív csiszolású gyémánt nagyon jól használható bármilyen ékszer díszítésére. Akár eljegyzési gyűrűt szeretnénk látni ezzel a díszítéssel, akár fülbevalót vagy medált, mindenképpen jó választás lehet.

A csiszolási formákban továbbra is elmélyülünk a cikk második részében, melyet itt találsz: Gyémánt csiszolási formák 2. rész

Addig is nézelődj kedvedre a Fatumjewels Galéria gyémánt ékszer kínálatában. Egészen biztosan ki tudod választani a kedvenc formádat, ha a cikk olvasása során még nem tetted volna meg.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner