Ausztráliai smaragd

Varázslatos zöld drágakő Ausztráliából – az ausztráliai smaragd – 3. rész

A cikksorozat első részében adtunk némi bevezetést arról, hogyan vált a smaragd a világ egyik legértékesebb drágakövévé, a második részben pedig a smaragd történelméről és mítoszáról ejtettünk szót.

Az előző cikket itt találod: Az ausztráliai smaragd 2. rész

Ezt a részt az ausztráliai smaragd ritkaságának szenteljük, hiszen éppen ezáltal nyer értelmet, hogy miért ilyen nehezen elérhető ez a csodás zöld drágakő.

Ausztráliai smaragd

A képeken látható smaragd ékszerek nem ausztráliai smaragdot tartalmaznak, mivel ez a világ egyik legritkább drágaköve, roppant nehezen elérhető. Ettől függetlenül válogass kedvedre, hátha megtalálod álmaid smaragd ékszerét a Fatumjewels Galériában.

Az ausztráliai smaragd ritkasága

Először áttekintjük a világ smaragdlelőhelyeit, majd áttérünk a jelen cikkünkben minket legjobban érdeklő témára, az ausztráliai smaragdra.

A smaragdforrások közé tartozik Afganisztán, Brazília, Kolumbia, Etiópia, Pakisztán, Oroszország (Urál-hegység), Zambia és Zimbabwe.

Fatumjewels gyémánt smaragd gyűrű

Értékében mérve Kolumbia a legnagyobb smaragdtermelő, a második legnagyobb lelőhely Zambiában található, amit 1931-ben fedeztek fel és kiváló minőségű drágaköveiről híres.

Míg Ausztráliában több mint 30 smaragdlelőhely található, Új-Dél-Walesben, Tasmániában és Nyugat-Ausztráliában, a drágakő minőségű kristályok rendkívül ritkák. Az ausztráliai smaragdot négy fő lelőhelyen bányásszák: Emmaville-ben Új-Dél Walesben, valamint Poona, Menzies és Pibara helységekben Nyugat-Ausztráliában.

Az ausztrál smaragd jellemzően durván kristályos magmás kőzetekhez és esetenként mészkőhöz kapcsolódik, vagy kalcitba vagy kvarcba ágyazva találhatók meg. Ez magyarázatot ad arra, miért ilyen ritkák a drágakő minőségű smaragdok.

A drágakő minőségű smaragdok túlnyomó részét Új-Dél-Wales hozza (valamint az akvamarint is). A legnagyobb lelőhely Emmaville közelében található.

1890-ben az Emerald Proprietary Company bányászott itt először, majd az ezt követő húsz évben viszonylag nagy mennyiséget sikerült a felszínre hozniuk, több mint 53 000 karát össztömegű smaragdot, melyek színe a pasztelltől az élénkzöldig terjedt. Később a kisüzemi bányászat és kutatás 1963-ig folytatódott, meglehetősen csekély sikerrel.

Érdekesség, hogy a Torrington melletti Fielders Hillben csíkos smaragdokat találtak, ahol a színtelen berill kristályokban zöld zónák helyezkednek el. Merőlegesen vágva nem veszünk észre semmi különöset, ám párhuzamosan vágva egyedi csíkos drágaköveket eredményeztek. A 90-es évek elején próbálkoztak kereskedelmi bányászattal, de nem volt életképes a vállalkozás.

Poona közelében, Nyugat-Ausztráliában 1912-ben fedezték fel a lelőhelyeket, beleértve a 40-es években felfedezett Agha Khan bányát. A földalatti bányászat 1979-ben kezdődött Agha Khanban, de túl sok volt a nehézség és túlságosan alacsony minőségűek voltak a drágakövek, ezért 1980-ban abbamaradt.

A curlew-i smaragdbánya története 1976-ig nem ismert, állítólag a lakosság már a 20-as években bányászott itt smaragdot, ám 1976-tól 1981-ig a Bill Moriarty csoport dolgozott itt. Évente 4,5 kilogramm fazett minőségű smaragdot hoztak a felszínre, valamint további 40 kilogramm alacsonyabb minőségű drágakövet. Évente azonban csak 20 olyan kristály került elő, mely rendkívüli finomsággal bírt.

Fatumjewels gyémánt smaragd gyűrű

Később több adásvételen esett át a bánya, de egyértelműen csak kisebb munkacsoport számára volt alkalmas a lelőhely, ami ily módon nem kecsegetett túl nagy sikerrel. Mivel a több kézen átment bánya végül nem talált újabb vevőre, a bányászati engedély 1989-ben lejárt.

2007-ben azonban egy kis csoport ismét megszerezte a Curlew bánya jogait és 2011 óta aktívan dolgoznak a lelőhelyen. A smaragdokat közvetlenül a bázis köveiből nyerik ki. Sajnos az összes kibányászott smaragdnak csak az egy százaléka drágakő minőségű, valamint 80 százaléka egy karát alatti.

Még egy fontos adalék a Curlew bánya kapcsán. A bányát működtető csoport közvetítők kihagyása nélkül, úgynevezett „bányából a piacra” értékesítéssel működik. Nem ez az egyetlen érdekesség az ausztrál smaragddal kapcsolatban, hanem az is, hogy etikusan és fenntarthatóan működtetik a bányát, kivételes bányaszintű értékekkel.

Hogy miért taglaltuk ennyire részletesen az ausztráliai smaragd bányáinak helyzetét? Éppen azért, mert pontosan ez az oka az ausztráliai zöld csoda ritkaságának. A Curlew bányából származó smaragd rendkívül ritka, nagyon nehezen érhető el az ékszerpiacon.

Fatumjewels gyémánt smaragd gyűrű

Bár ez a cikk-trilógia meglehetősen sok adatot tartalmazott, ha Te is a smaragd megszállottja vagy, bizonyára értékeled a háttérinformációkat. Így már érhető számodra is, hogy miért ennyire nehezen elérhető egy-egy ritka drágakő, mint amilyen a csodás ausztráliai smaragd.

Bár ezeket a ritkaságokat, tehát ausztrál smaragdot nincs módunkban felajánlani, mégis ajánlott körülnézni a Fatumjewels Galéria smaragd ékszer kínálatában, hátha megtalálod új kedvencedet.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner