Ausztráliai smaragd

Varázslatos zöld drágakő Ausztráliából – az ausztráliai smaragd – 1. rész

Évezredeken keresztül, Kleopátrától a spanyol hódítókig, tombolt a gyönyörű zöld drágakő utáni vágy, ezáltal vált a smaragd a világ egyik legértékesebb drágakövévé.

Ausztráliai smaragd

A smaragd „kertjei”, tehát a benne található zárványok nemcsak elfogadhatóak, hanem éppen ezek teszik jellegzetessé ezt a drágakövet. A smaragdok lassan alakulnak ki a metamorf kőzetekben (olyan kőzetek, amik szélsőséges hő vagy nyomás hatására olyan fizikai változásokon mennek keresztül, ami korlátozza méretüket). Éppen ez a metamorf környezet, krómmal és vandániummal kombinálva, segíti elő a zárványok kialakulását. Pontosan ezért olyan ritka a nagyméretű, tisztább smaragd.

Az ausztráliai smaragd

Az ausztráliai smaragd színe „klasszikus smaragdzöld”, közepesen világos színtónussal és telítettséggel. Vonzóan félig áttetsző, valamint jellemző rá a „zöld tűz” ragyogás.

A smaragd csiszolásának minősége roppant fontos, mivel ezáltal a szemmel látható zárványok éppen az előnyükre válnak a csiszolt smaragdnak.

Gyémánt smaragd ékszer szett

A smaragd csiszolás kifejlesztése éppen ezért volt ennyire szükségszerű, mivel az egyenlő távolságra lévő lépcsőzetesség csökkenti a nyomást, ezzel egyidőben hangsúlyossá válik a smaragd selymes ragyogása. Az ausztráliai smaragd zárványai annyira eltérőek az egyéb smaragdoktól, hogy cushion, ovális és csepp csiszolással is tökéletes végeredmény érhető el.

A képeken látható smaragd ékszerek nem ausztráliai smaragdot tartalmaznak, mivel ez a világ egyik legritkább drágaköve, roppant nehezen elérhető. Ettől függetlenül válogass kedvedre, hátha megtalálod álmaid smaragd ékszerét a Fatumjewels Galériában.

Fatumjewels gyémánt smaragd gyűrű

Néhány tény a smaragdról

Ha neked is a smaragd az egyik kedvenc drágaköved, akkor érdemes némi alapismeretet szerezned róla.

A smaragd neve a görög „smaragdos” szóból származik, ami zöld drágakövet jelent. Mint ahogy a rubin vörös színével és a zafír kék színével kapcsolatban is ugyanez történt, a XVIII. századig minden zöld drágakő esetében használták ezt a kifejezést. Például a távol-keleti zöld zafírt keleti zafírnak hívták.

A smaragd a berill ásványcsalád tagja (az ógörög „beryllos” jelentése kékeszöld kő. A tiszta berill színtelen, a csodálatos színekért a nyomelemek a felelősek. A smaragdon kívül a berill ásványcsalád tagja az akvamarin (kék), az arany berill (sárga), a goshenit (színtelen), a heliodor (zöldessárga), a morganit (rózsaszín) és a vörös berill.

A smaragd zöld színét a krómnak, a vandániumnak és a vasnak köszönheti, ezek különböző koncentrációja alkotja azt a rendkívül széles tartományt a pasztelltől az intenzív mélyzöldig, melyeknek árnyalata lehet kékes, barnás, szürkés és sárgás. Egyes szakemberek árnyalatok, színtisztaság és tónus alapján választják szét a zöld berillt és a smaragdot.

Renée Newman Ruby, Sapphire & Emerald Buying Guide (Rubin, zafír és smaragd vásárlási útmutató) című kiváló könyvében kijelenti: „Nincs elfogadott kritérium a kereskedelemben a zöld berill és a smaragd megkülönböztetésére”. Egyszerűen kifejezve, a smaragd kifejezés minden zöld berillre utal, a sárgászöldtől egészen a kékeszöldig, tónusától, színtisztaságától vagy színezőanyagától függetlenül. Bár látszólag ez egy észszerű megközelítés, mégis sokan nem tartják smaragdnak azt a drágakövet, mely a közepes vagy sötétzöldtől eltér, ezeket inkább zöld berillnek minősítik.

Ezzel szemben a New York-i Amerikai Gemológiai Laboratórium (AGL) minden krómmal és/vagy vandániummal színezett zöld berillt smaragdként definiál, tónusától függetlenül. Szinte minden smaragd tartalmaz vasat nyomelemként, aminek a mennyisége változó, de azt a berill fajtát, ami kizárólag a vasnak köszönheti zöld színét, azt nevezzük zöld berillnek.

Fatumjewels gyémánt smaragd gyűrű

A cikk trilógia a smaragd történelmével és mítoszával folytatódik a második részben. Olvasd tovább itt: Az ausztráliai smaragd 2. rész

Mindeközben ajánlott körülnézni a Fatumjewels Galéria smaragd ékszer kínálatában, hátha megtalálod új kedvencedet.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner