Smaragd

A káprázatos smaragd

A négy tradicionális drágakő egyike a smaragd. Induljunk egy kis körutazásra és tekintsük meg közelebbről ezt a lélegzetelállító zöld drágakövet!

Mielőtt rátérnénk fő témánkra, a smaragdra, említsük meg a másik három klasszikus drágakövet. Ezek a gyémánt, a rubin és a zafír. Most azonban merüljünk bele a smaragd varázslatos világába.

 

Vénusz Titka gyémánt smaragd szett Fatumjewels tervezés

Ebben a cikkben Fatumjewels smaragd ékszerek fotóit tettük közzé. A fotókra kattintva megtekintheted az egyes ékszerek részletesebb leírásait.

Smaragdot viselni egy életérzés

A smaragd intenzív zöld színének köszönhetően elképesztően sok érzelmet szabadít fel. Talán ez az egyik oka, hogy több ezer éve ennyire népszerű ez a drágakő.

Aurora gyémánt smaragd medál

A zöld szín a smaragd védjegye és egyben a jelképe is. A smaragdzöld egy kiváló szín a tavasszal való találkozásra. Így láthatjuk, hogy ez a szín oda-vissza hatással van érzelmeinkre, valamint az érzelmeink kifejezésére is. Egy szép smaragdra tekintve az ember nyugodtnak és szabadnak érzi magát. Természetesen létezik sok egyéb szép zöld drágakő, például a peridot és a turmalin, de a smaragd státusza a mai napig felülmúlhatatlan.

Nem állíthatjuk, hogy a smaragd egy tökéletes drágakő. Sokkal inkább egy bizonyíték arra, hogy a tökéletlenség is lehet szép. Rendkívül ritka, ha egy smaragd nem tartalmaz zárványokat. Pontosan a zárványok miatt fordulhat elő, hogy a smaragd keménysége ellenére meglehetősen sérülékeny. Ez teszi olyan nehézzé az ékszerekbe való beillesztését.

Fehérarany gyémánt smaragd fülbevaló

Ez természetesen soha nem akadályozta meg a smaragdot, hogy folyamatosan új rajongókat toborozzon saját táborába. Angelina Jolie csak egy a sok híresség közül, aki gyakran mutatkozik különböző smaragd ékszerekkel. Uma Thurman és Victoria Backham is nagy rajongói a zöld smaragdnak. Tehát igen jó társaságban vagy, ha csatlakozol a zöld drágakő rajongóinak csapatához.

A smaragd valódi kincs

Tény, hogy egy igazán szép smaragd értékesebb lehet, mint egy ugyanolyan színvonalú gyémánt.

Ez összefügg azzal a ténnyel, melyet már korábban említettünk, hogy a tökéletes smaragd rendkívül ritka.

Északi Fény gyémánt smaragd karkötő

Egy másik érdekes összehasonlítás a gyémánttal, hogy egy 1 karátos smaragd nagyobb méretű lehet, mint egy ugyanolyan tömegű gyémánt. Ez abból adódik, hogy a smaragdnak kisebb a sűrűsége, mint a gyémántnak.

A smaragd repedéseit és zárványait sok esetben ki kell tölteni, ezért nagyon sok smaragdot olajjal kezelnek. Ezzel érhető el, hogy a drágakő ne sérüljön, ne repedjen meg. Éppen a zárványok miatt a smaragdot kizárólag meleg vízzel, nagyon óvatosan szabad tisztítani.

A smaragd az akvamarin „rokona”, mindkettő berill típus. Amik megkülönböztetik őket egymástól, azok a bennük lévő nyomelemek, és éppen ezek adják a drágakövek színét. A smaragd esetében ez a króm és a vanádium. A legszebb színű smaragd kissé kékeszöldbe hajló tökéletes zöld, se nem túl sötét, se nem túl világos. Akár áttetsző is lehet.

Néhány kuriózum a smaragdról

Végezetül hozzáfűzünk a fentiekhez néhány érdekes tényt, melyek akár érthetőbbé tehetik a smaragd iránti rajongást, ám akár titokzatosabbá is tehetik a drágakövet átölelő életérzést.

Még misztikusabbá tettük ezt az utolsó részt azzal, hogy éppen a mesebeli hetes számot használtuk fel. Következzen tehát hét érdekesség a smaragdról.

  1. A világ lerégebbi smaragd drágaköve 3 milliárd éves.
  2. Az első smaragdot, melyről tudomásunk van, az ókori Egyiptomban találták.
  3. A smaragd volt Kleopátra kedvenc drágaköve.

Fehérarany gyémánt smaragd halo eljegyzési gyűrű

  1. A globális smaragdkereskedelem akkor kezdődött, amikor a spanyolok elkezdték azt Dél-Amerikából Európába importálni. Az inkák akkor már sok éve használták a smaragdot.
  2. Egy régi babona szerint az ember bepillanthat a jövőjébe, ha egy smaragdot tesz a nyelve alá. A mi tanácsunk ezzel kapcsolatban: Ne próbáljátok ki, mert balesetveszélyes!
  3. Napjainkban a smaragd több mint fele Kolumbiából származik. Mind közül a Muzo-smaragdok a legszebbek.
  4. A világ legnagyobb és legismertebb smaragdja a „Duke of Devonshire” smaragd. Az alábbi fotón látható csiszolatlan, 1383,93 karátos, tökéletes színű Muzo-smaragd.

„Duke of Devonshire” smaragd

A smaragd lenyűgöző megjelenése a Fatumjewels Galéria tervezőit is rabul ejtette, mint már oly sok embert az idők folyamán. A Fatumjewels webáruházban megtalálod a hozzád legjobban illő smaragd ékszert, akkor is, ha egyedi modellre vágysz. Kattints az alábbi képre és gyönyörködj kedvedre a smaragd tökéletességében!

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria