Párduc

Klasszikusok nyomában 1. – Cartier, avagy a világ legismertebb párduca

Cartier a világ egyik legismertebb luxusmárkája. Gyönyörű art deco alkotásaik több mint száz éve rabul ejtik a hírességeket szerte a világon.

Kabalájuk és ismertetőjelük egy szép párduc, mely ugyanolyan elegáns és időszerű most is, mint a kezdetekkor.

Cartier és a párduc

A száz éves párduc

A gyönyörű párduc 2014. szeptember 1-én ünnepelte száz éves születésnapját. Hogy választott ez az ismert márka éppen egy párducot szimbólumnak?

A száz éves évfordulóra a Cartier egy 64 darabból álló gyémánt ékszer kollekciót vezetett be az ikonikus párduccal. A kollekcióban minden megtalálható a karkötőktől és nyakláncoktól a gyűrűkön át a fülbevalókig. A különböző formatervezések meglehetősen eltérőek attól függően, hogy milyen típusú drágakövek kerültek felhasználásra. Egy folyamatosan visszatérő tényező volt, a smaragdból formált karakteres szemek.

Cartier és a párduc

Hogyan lett éppen egy párduc a Cartier szimbóluma? Ahhoz, hogy válaszolni tudjunk a kérdésre vissza kell mennünk az időben, pontosabban meghatározva egészen 1847-ig.

Ebben az évben alapította vállalatát Louis-Francois Cartier. Természetesen el kellett telnie némi időnek, mire a Cartier világszínvonalúvá, azaz a luxus szimbólumává vált. A siker jórészt az alapító unokájának, Louis Cartiernek köszönhető. Ő volt az, aki George Barbier művészt alkalmazta.

Barbier küldetése határozta meg végül a Cartier szimbólumát. Festenie kellett egy gazdagon felékszerezett, stílusos hölgyet egy párduccal az oldalán. A többi pedig már történelem.

Még ugyanebben az évben a Cartier elkészítette az első „párduc-modellt”, ami egy óra volt. Jeanne Toussaint tervező volt az, aki hangsúlyossá tette a párducot, és ezáltal a Cartiert új magasságokba emelte. Toussaint bátor volt, büszke, kissé túlzó és rendkívül hozzáértő, meglátta a párducban rejlő lehetőségeket. Nem hiába emlegették őt úgy, hogy ő az ékszervilág válasza Coco Chanelre.

Jeanne Toussaint öröksége

Toussaint nagyon sok dizájnt hozott létre, melyeket a párduc inspirált, többek között az első párduc gyűrűt, mely napjainkban is a Cartier egyik jelképe.

Toussaintnak rendkívül jó szeme volt a részletekhez, pontosan látta, hogyan lehet a legjobban kombinálni a különböző összetevőket. Ráadásul éppen megfelelő mértékben volt vakmerő, nem félt új dolgokat kipróbálni.

Cartier és a párduc

Az inspiráció forrása számára elsősorban az indiai kultúra volt. Annak ellenére, hogy a Cartiert már akkor rangos luxusmárkának tekintették, nem félt olcsóbb drágaköveket felhasználni a formatervezéseiben, mint amilyen például a korall.

Jeanne Toussaint 1978-ban halt meg, ám az öröksége tovább él. Kétségtelen, hogy ez a párduc a világ legnívósabb cicája. Egy valódi klasszikus az ékszerek világában.

Cartier párduca nagyon sok ékszertervezőt megihletett azóta, hogy Jeanne Toussaint létrehozta az első ékszert. Az ő hatása alól természetesen a Fatumjewels Galéria sem tudta kivonni magát. Így jött létre a Fatumjewels gyémánt párduca, amit a fotón láthatsz. A fotóra kattintva tekintsd meg közelebbről a Fatumjewels Diamond Panther karperecet!

Diamond Panther gyémánt karperec