Rubin

A káprázatos vörös rubin

A rubint az első drágakövek egyikének tekintik ezer és ezer év óta. Gyakran hívják a drágakövek királyának és nem ok nélkül.

A rubin keménysége közel áll a gyémánthoz, káprázatos vörös színe bevésődik az ember emlékezetébe. De mi is valójában a rubin?

Rubin

Sokan nem tudják erről a csodálatos vörös drágakőről, hogy a korrund-csoport tagja, a zafírral egyetemben. A tiszta korrund színtelen, a különböző szennyeződések adják meg a színüket. Egy kevés króm vörös szín teremt, ez a rubin. Egyéb szennyeződések más színeket adnak, ezeket hívjuk zafírnak.

A rubin lelőhelyei

Annak ellenére, hogy a rubin egy régóta nagyra becsült drágakő, a kiváló minőségű darabok csak kevés helyen találhatók meg a világon.

Klasszikus lelőhely Vietnám és Thaiföld, bár kitűnő minőségű darabok csak ritkán kerülnek elő ezen a két helyen. A vietnámi rubinnak gyakran túl erőteljes lilás színezete van, a thaiföldi rubin pedig sok esetben túlságosan sötét, olykor barnás színű.

Sri Lanka elsősorban a zafírról híres, ám a rubin otthonának is nevezhetnénk. Ezeknek a drágaköveknek egy karakteres málna színe van, ám ezek a darabok egyre ritkábbak.

Fehérarany gyémánt rubin ékszer szett

Létezik egy lelőhely, ahol felülmúlhatatlan minőségű rubin drágakövek látnak napvilágot. Mianmarban a magas hegycsúcsok között található a Mogok völgy. Innen kerültek elő az idők során a legcsodálatosabb rubin drágakövek. A legszebb kezeletlen drágakövek árait elképzelni is nehéz.

Három évvel ezelőtt St. Moritzban, a Christie’s árverésre bocsátott egy tökéletes galambvér rubint, melynek tömege 8,62 karát volt. A végső ár jóval meghaladta az egy évvel korábbi rekordárat. 3,6 millió dollár volt a végső ár, tehát karátonként 425 000 dollár.

Fehérarany gyémánt virág rubin gyűrű

A természet tökéletességét nehéz beárazni

India is régóta klasszikus lelőhelynek számít, ám napjainkban inkább egy elfeledett helynek tekintik rubin szempontjából. Vagy mégsem?

A fenti állítás nem teljesen állja meg a helyét. Indiában több lelőhely is van, ahonnan igazán magas minőségű, nagyon tiszta, kiváló színű rubinok kerülnek napvilágra. Azonban a helyi drágakő kereskedők felvásárolják ezeket, majd a nyugati világban burmai rubinként értékesítik.

Fehérarany gyémánt rubin medál

A rubin ásványi neve is Indiából származik. A korrund szó a „kuruvinda” ősi szanszkrit nyelvhez tartozik. További érdekesség, hogy a szanszkrit „Ratnaraj” szó pontosan a rubint jelöli, ami hozzávetőlegesen annyit jelent, „a drágakövek királya”.

Az indiaiak cselekvést is társítottak ehhez a drágakőhöz. Valahányszor találtak egy különösen szép rubint, az uralkodó odaküldött egy magas rangú tisztviselőt, hogy az értékes drágakövet méltó fogadtatásban részesítse.

A drágakövek királyának vadászata nem ért véget. Ellenkezőleg. Az utóbbi évtizedekben az új lelőhelyek utáni kutatás még intenzívebbé vált.

Erre jó példa a tanzániai Winza, ahol 2000 környékén találtak először rubint. Napjainkban, amikor az Egyesült Államokban teljes tilalmat vezettek be a burmai rubin és jáde importjára, a világnak kétségbeesetten szüksége van egy alternatívára. Sokan reménykednek a winzai rubin lehetőségében. Az alábbi fotón Winzából származó rubin drágakövek láthatók.

Rubin

Valódi rubin az ékszerekben

Mivel a rubin a világ egyik legkeményebb drágaköve, ezért nagyszerű lehetőséget nyújt ékszerek díszítésére.

Tartóssága miatt kiválóan alkalmas olyan ékszerekhez, melyeket naponta viselünk, például gyűrűkhöz.

True Blood fehérarany gyémánt rubin gyűrű

A nehézséget az jelenti manapság, hogy nehéz olyan rubint fellelni, mely nem esett át nem engedélyezett kezelésen. Laikusként nem is szabad próbálkozni. Annak az esélye, hogy valaki hozzá nem értőként csalók áldozatává válik igen nagy. Éppen ezért a biztonság érdekében minden esetben megbízható forrásból vásárolj rubint vagy rubin ékszert.

A Fatumjewels Galériában kizárólag igazolt forrásból származó rubint használunk fel az ékszerek díszítésére. Nézz körül nyugodtan rubin ékszer palettánkon, hogy valódi értéket viselhess!

Sárga arany gyémánt rubin gyűrű

Szintetikus rubin

Megdöbbentő, hogy az első szintetikus rubint több mint száz évvel ezelőtt hozta létre Auguest Verneuil.

Az azóta eltelt évtizedekben több típusú szintetikus rubin került előállításra, ám mindegyiknek megvan a maga ismertetőjele. A legjobb módja, hogy felismerjük a szintetikus rubint, ha a tisztaságát vizsgáljuk meg. A természetes, valódi rubin ritkán olyan zárványmentes, mint a szintetikus. Amelyik mégis olyan tiszta, ennek ellenére valódi, az egy teljesen más árkategóriát képvisel.

Rubin

Az utóbbi években a szintetikus rubin gyártók megtanulták hogyan képezhetnek zárványokat, hogy a hamisítvány valódinak látszódjon. Pánikra azonban semmi ok, hiszen ezeknek az ál-zárványoknak is megvannak a maguk ismertetőjelei. Egy hozzáértő szem könnyedén leleplezi a csalást.

Egy hozzá nem értő azonban nem biztos, hogy észleli az átverést, ezért nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy csak megbízható forrásból vásárolj drágaköves ékszert.

Nézz körül a Fatumjewels Galéria rubin ékszer kínálatában! Biztosan megtalálod a kedvedre való ékszert.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner