A rozé arany népszerűsége

A rozé arany napjainkban egyre népszerűbb, ám ne gondoljuk, hogy egy vadonatúj dologról van szó.

Pusztán a trend az, ami vadonatúj, ami a rozé aranyat illeti. Oroszországban már több mint 100 évvel ezelőtt készítettek rozé arany ékszereket. Valójában mesterségesen népszerűsítették, mely azonban csak az utóbbi években gyakorolt erős hatást a nyugati ékszertrendekre.

Napjainkban azonban már egy gyakran használt általános ötvözet eljegyzési gyűrű, jegygyűrű és egyéb ékszerek készítéséhez.

Rozé arany gyémánt turmalin fülbevaló

Mi valójában a rozé arany?

A rozé arany egy aranyból, ezüstből és rézből álló ötvözet, csak úgy, mint a vörös arany.

A rozé arany valójában a vörös arany ötvözetnek egy kicsit módosított változata, mely romantikus rózsaszín színe miatt vált ennyire népszerűvé. Különbséget lehet tenni a rozé arany és a rózsa arany között, ez utóbbit pink aranynak is hívják (angolul pink gold). A különbség a réz és az ezüst mennyiségében rejlik az ötvözetben. A legtöbb réz a vörös aranyban van, míg a legkevesebb réz, valamint a legtöbb ezüst a rozé aranyban.

Fabergé, Cartier és a rozé arany

Sok más ötvözettel összehasonlítva a rozé arany viszonylag modern aranyötvözet, alig több, mint száz éves.

Ezt az ötvözetet a XIX. század végén népszerűsítették Oroszországban, ezért eredetileg orosz aranynak hívták. Carl Fabergé, orosz ékszerész volt a cár udvari ékszerésze. Az elsők között volt, aki rozé arannyal dolgozott.

Cartier nagymértékben hozzájárult a rozé arany népszerűségének növekedéséhez. Jean Cocteau regényíró, költő és filmkészítő felkérésére Louis Cartier 1924-ben megalkotta a Trinity-gyűrűt. A Trinity-gyűrű három különböző színű, fehérarany, sárga arany és rozé arany, egymáson átívelő aranygyűrűből áll. Úgy tartják, hogy a gyűrű különböző színei különböző dolgokat jelképeznek. A fehérarany jelképezi a tartós barátságot, a sárga arany a hűséget, a rozé arany pedig az igaz szerelmet.

Egy kis érdekesség, hogy Cocteau gyakran viselte a kisujján a Trinity-gyűrűt. Ez egy hasznos tipp lehet ékszereket kedvelő férfiak számára.

Rozé arany eljegyzési gyűrű és jegygyűrű

Az eljegyzési gyűrűk és jegygyűrűk körében napjainkban igen népszerű ötvözet a rozé arany.

Fatumjewels Roze Fusion rozé arany gyémánt dupla eljegyzési gyűrű

Ennek elsődleges oka a rozé arany romantikus színárnyalata. Arra azonban érdemes gondolni, hogy a rozé arany alapanyagból készült kollekciókból nehezebb kiválasztani azt a darabot, melyek igazán illenek hozzánk. Ehhez képest a fehérarany ékszerek közül való választás némileg egyszerűbb.

Semmi akadálya azonban annak, hogy egy gyönyörű, hozzánk passzoló rozé arany gyűrűt vagy egyéb ékszert viseljünk, amennyiben erre vágyunk. A Fatumjewels Galéria tapasztalt munkatársai szívesen segítenek a választásban.

Kattints az alábbi képre és tekintsd meg a csodálatos rozé arany eljegyzési gyűrű kínálatunkat!

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria