Szupernova robbanás

Fekete gyémántok az űrből

A világ gyémántjainak egy kis része fekete, amiről eddig nem lehetett tudni, hogyan jött létre. Most azonban amerikai geológusok talán megtalálták a választ.

Rozé arany fekete fehér gyémánt gyűrű

A gyémánt szó hallatán valószínűleg a legtöbben egy ragyogó, áttetsző drágakőre gondolnak, ám nem minden gyémánt ilyen. Vannak fekete gyémántok. Kémiailag ugyanolyanok, mint a fehér gyémántok, ugyanolyan kemények, ám feketék és nem áttetszők. A geológusok számára rejtély volt, hogyan jöttek létre a fekete gyémántok. Most azonban egy amerikai geológus talán megtalálta a választ. Úgy gondolja, hogy ezek egy szupernova-robbanás során jöttek létre.

Fehérarany fekete gyémánt gyűrű

Hasonló és mégis annyira más

Megdöbbentő, hogy a kémiai tulajdonságok elképesztő hasonlóságával ellentétben mennyi minden másban különböznek a fekete gyémántok áttetsző társaiktól.

Sárga arany fekete gyémánt gyöngy fülbevaló

Fekete gyémánt csupán két helyen található az egész bolygón, a Közép-Afrikai Köztársaság területén, valamint Brazíliában. A földrajzi korlátokon kívül sok más tényező is van, ami megkülönbözteti a fekete gyémántokat a hétköznapi fehér gyémántoktól.

Tudtad, hogy a fekete gyémánt nagyon ritka? Mindössze két és fél tonnát találtak ebből. Ez persze soknak tűnik, de összehasonlítva azzal a 600 tonna fehér gyémánttal, amit 1900 óta kibányásztak és formára csiszoltak, ez nem igazán sok.

Fehérarany fekete fehér gyémánt gyűrű

Másrészről, a méretek is elképesztőek. A legnagyobb fekete gyémánt, amit eddig találtak majdnem fél kilogrammot nyom, ami hatvanszorosa az eddig legnagyobb fehér gyémántnak. Ez is alapvetően más eredetre utal.

A fekete gyémántok tele vannak zárványokkal, ráadásul a kristályok, amikből egy gyémánt áll, a fekete gyémánt esetében összevissza rendeződnek. Emiatt több „sarok” és hasonló van a fekete gyémántban, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy kemény dolgokat elvágjunk vele. Éppen ezért a fekete gyémántokat gyakran vágó- és csiszolószerszámokhoz használják fel.

Rozé arany fekete fehér gyémánt eljegyzési gyűrű

További sajátosság, ami nagy különbözőséget mutat a fekete és a fehér gyémántok között, az a hely, ahol megtalálhatók. A fehér gyémántokat a földkéreg mélyéről tárják fel, ezzel szemben a feketék a föld felszínén találhatók meg, gyakran patakbarázdákban.

Stephen Haggerty, az új eredmények mögött álló kutató azt állítja, hogy egyetlen fekete gyémántot sem találtak eddig a világ gyémántbányáiban.

Fehérarany fekete gyémánt teniszkarkötő

A leleplező nyomelemek

Rengeteg elmélet született már a fekete gyémántok eredetéről, de most talán meglett a válasz erre a régóta tartó rejtélyre.

A két leggyakoribb elmélet a természetes sugárzásból és az aszteroidák becsapódásából származó hő volt, ami képes lehetett arra, hogy létrehozza a fekete gyémántokat. Most azonban egy csapat amerikai geológus, Stephen Haggerty vezetésével a Floridai Egyetemen talán megtalálta a választ a régóta fennálló rejtélyre.

Fehérarany fekete fehér gyémánt karikagyűrű

A fekete gyémántokban lévő nyomelemek tanulmányozása során arra a következtetésre jutottak, hogy ezek mindenképpen földönkívüli eredetűek.

Stephen Haggerty szerint a földönkívüli eredet szempontjából kritikus nyomelemek a hidrogén és a nitrogén. Kollégáival egyetértésben úgy gondolják, hogy a hidrogén jelenléte a fekete gyémántokban a hidrogénben gazdag csillagközi térből ered.

Fehérarany fekete gyémánt fülbevaló

Egy repülő gyémánthegy

A geológusok következtetése szerint a fekete gyémántok akkor keletkeztek, amikor a szénben gazdag csillagok szupernovaként felrobbantak.

Rozé arany fekete gyémánt eljegyzési gyűrű

Haggerty azt feltételezi, hogy a szupernovarobbanás okozta lökéshullámok hatására a szén összetapadt és összenyomódott, majd hatalmas gyémánttömbök keletkeztek. Ezek a gyémánthegyek azóta bejárták a csillagközi teret, majd egyikük a Földön landolt. Akkoriban, amikor ez történt, a gyémánt talán egy kilométer átmérőjű volt.

Ez a gyémánthegy landolás akkor történhetett, amikor még Afrika és Dél-Amerika összekapcsolódott, ez az oka annak, hogy pont Brazíliában és Közép-Afrikában találhatók meg a fekete gyémántok. Az oxigénszegény légkör, ami a Földet akkor jellemezte, megakadályozta, hogy a gyémántok elégjenek, miközben a Föld felszíne felé tartottak. Mivel töredezettek voltak, ezért mára szétszóródtak.

Fehérarany Szupernova fekete fehér gyémánt gyűrű

Nem mindenki van meggyőződve arról, hogy Haggerty és kollégái megtalálták a valódi megoldást a fekete gyémántok rejtélyére. Néhány kérdés még nyilvánvalóan megválaszolatlan, ám ez a teória eddig a legvalósághűbb. A jövő talán megmutatja, hogy mennyire helytállóak a geológuscsoport eredményei.

Amíg erre várakozunk, nézz körül a Fatumjewels Galéria fekete gyémánt ékszerei között. Biztos találsz kedvedre való modellt.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner