El Estanque az elveszett kék gyémánt története

El Estanque, az elveszett szépség

El Estanque, az elveszett szépség egy csodálatos 100 karátos kék gyémánt volt. Az alábbiakban ennek a különleges gyémántnak a hányattatott sorsáról olvashatunk.

II. Fülöp spanyol király vásárolta a legendás drágakövet Antwerpenben az 1500-as évek első felében (80 000 escudot fizetett érte a feljegyzések szerint). Ezután a drágakövet vagy Madridba vagy Sevillába küldték megmunkálásra. Az eredmény mestermunka lett. Egy csodálatos carré-csiszolású (négyszer alakú, a széleken hosszú, keskeny fazettákkal) gyémánt, mely abszolút tisztaságú és gyönyörűen áttetsző, elragadó mélykék színnel. A gyémánt El Estanque (A tavacska) névre lett keresztelve.

Ausztriai Anna az El Estanque kék gyémánttal

Ausztriai Anna az El Estanque kék gyémánttal

El Estanque, egy legendás ékszer

A gyémántot ékszerbe foglalták, mely később legendássá vált.

A csodálatos kék gyémánton kívül az ékszer egy gyöngy díszítést is kapott. Ez a gyöngy a Perla Peregrina volt, mely az egyik legszebb és legismertebb gyöngy a világon. Kijelenthetjük, hogy II. Fülöp királynak az ékszereket és a drágaköveket illetően meglehetősen jó ízlése volt. A Perla Peregrina egy két centiméter hosszú, cseppformájú, kivételes szépségű gyöngy.

A gyémántot egy 20 karátos aranybrossba foglalták, a Perla Peregrina gyöngy pedig a bross alatt kapott helyet. Így lett az ékszer tökéletes remekmű. Így készült az El Estanque.

Az ékszer II. Fülöp király nászajándéka volt harmadik felesége, Isabel de Valois (Franciaországi Izabella) részére, ám egy festménynek köszönhetően tudjuk, hogy az ékszert már II. Fülöp király előző felesége, I. Mária angol királynő (Tudor Mária) is viselte.

Tudor Mária az El Estanque kék gyémánttal

Tudor Mária az El Estanque kék gyémánttal

Az El Estanque ékszer a legértékesebbként volt ismert a spanyol monarchia idején. Több festmény révén került dokumentálásra ez a híres szépség. Viselte többek között Tudor Mária, Ausztriai Anna és Ausztriai Margit, ahogy a képeken láthatjuk.

Ausztriai Margit az El Estanque kék gyémánttal

Ausztriai Margit az El Estanque kék gyémánttal

Az El Estanque örökre elveszett

Az 1800-as évek elején az El Estanque sorsa örökre megváltozott.

Amikor József spanyol király (Joseph Bonaparte, Napoléon Bonaparte bátyja) átvette a hatalmat Spanyolországban 1808-ban, a csodálatos El Estanque sorsa is megpecsételődött.

Ez a francia kaland Spanyolországban nem volt hosszú életű, mindössze öt évig tartott. Amikor József király elhagyta az országot a spanyol királyi ház ékszerei közül meglehetősen tetemes mennyiséget magával vitt. Többek között az El Estanque brosst is.

A Perla Peregrina gyöngy később előkerült, ám soha nem tért vissza Spanyolországba. 1969-ben egy árverésen Richard Burton vásárolta meg 37 000 dollárért Elizabeth Taylor számára.

A Perla Peregrina gyöngy

A Perla Peregrina gyöngy Elizabeth Taylor nyakában

Sajnos a bámulatos El Estanque kék gyémánt sorsa sokkal rosszabbul alakult. Számtalan vásárlás, eladás, ígéretek és tulajdonosváltás után kisebb darabokra vágták, melyeket továbbértékesítettek, így a darabok a szélrózsa minden irányába szétszóródtak szerte a világon. Úgy tartják, hogy az eredeti gyémánt jelentős része a Romanov-család tulajdonába került, ám ennek igazságtartalmát nehéz megítélni, mivel a családi kincsek a bolsevik forradalom során elvesztek.

A lenyűgöző kék drágakövek

A kék drágakövek roppant népszerűek. Egy kék gyémánt különösen speciális, ám vannak egyéb kék drágakövek is, melyek figyelmet érdemelnek.

Az akvamarin a maga tisztakék színével napjainkban egyre keresettebb. A svájcikék topáz a mély királykék színével, vagy a Londonkék topáz sötétebb, szuggesztív kék színével nem véletlenül nyert el hasonló népszerűséget, mint a kék gyémánt. Továbbá a tanzanit is egy nagyon keresett drágakő csábító lilás-kékes egyedi színével.

Tanzánia Éke gyémánt tanzanit gyűrű

Ezzel az utolsó bekezdéssel mindössze azt szerettük volna érzékeltetni, hogy az El Estanque ugyan elveszett, és nyilvánvalóan egy ilyen csodás kék gyémánt pótolhatatlan, ám azok számára, akik speciális szépségű kék drágakövet keresnek, léteznek alternatívák.

 

Hollywood Moments gyémánt topáz gyűrű

Kék drágakövek valóságos tárházát találod a Fatumjewels Galéria kínálatában. Térj be hozzánk, hogy saját szemeddel láthasd ezeket! Akár uralkodóhoz illő ékszert is találsz palettánkon.

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria