Rubin

Így válassz rubint

Nem túl könnyű a rubinról beszélni, illetve meghatározni, hogy mi alapján érdemes választani. Ezt még a szakértők és műértők is elismerik, hiszen rengeteg eltérő vélemény van arról, mi tesz egy rubint kiemelkedően értékessé.

A rubin a klasszikus drágakövek egyike, éppen ezért fontos róla beszélni, még akkor is, ha ez nem túl könnyű. Az eltérő vélemények ellenére azért szerencsére van néhány fontos tényező a rubin kiválasztásával kapcsolatban, amiben a szakértők többsége is egyetért. Ezeket a tudnivalókat tesszük közzé az alábbi írásban.

A rubin színe

A rubinnal kapcsolatban egyértelműen a színe a legfontosabb minden tényező közül. A rubin páratlan szépségét a színének köszönheti.

Egy erős vörös szín enyhe kékes árnyalattal. Ezt hívjuk rubinvörösnek. Olykor úgy írják körül ezt a színt, ami a galambvérhez hasonlít. Amennyiben olyan ékszerre lelsz, ami ehhez hasonló rubint foglal magában, akkor jó úton jársz, hogy valami igazán értékesre tegyél szert.

Fatumjewels gyémánt rubin ékszer szett

Nem csak galambvér színű rubin létezik, ám ez a legértékesebb, ezt hívjuk valódi rubinvörösnek. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy számodra egy más árnyalat jobban tetszik. Ékszer vásárlásakor minden esetben olyan modellt érdemes választani, ami a saját ízlésednek a leginkább megfelel, hiszen ez garantálja, hogy természetesnek érzed majd, miközben viseled. Éppen ezért rubin választásakor is azt a színt válaszd, ami a leginkább elnyeri tetszésedet, függetlenül attól, hogy drágakő galambvér színű vagy más árnyalatú rubin.

Fatumjewels gyémánt zafír rubin gyűrű

Az itt közzétett fotók alapján láthatod, hogy igen széles spektruma van a különböző vörös és piros színeknek. Sajnos a fotók soha nem képesek egy ékszer valódi szépségét tükrözni, hiszen egy ékszer nappali fénynél való megtekintése fantasztikus élmény, amit egy fényképen képtelenség megmutatni. A különbözőségeket, a rubin sokszínűségét azonban így is láthatjuk. Vajon melyik lesz a te személyes kedvenced?

Fatumjewels gyémánt rubin medál

A rubin lehet pleokroisztikus, azaz rendelkezhet egyszerre több színnel, attól függően, hogy milyen irányból tekintjük meg, tehát lehet egy másodlagos színe. Ez a másodlagos szín akár a rubin teljes színének a 20%-át is alkothatja, éppen ezért a rubin színe erősen elmozdulhat a narancs, a vörösesbarna, a rózsaszín vagy a lila felé. Hogy ezek a színhatások milyen erősen látszódnak az több mindentől függ, például a csiszolástól, valamint az ásványban található nyomelemektől.

Fatumjewels gyémánt rubin medál

A geográfiai származás

A rubin származási helye erősen meghatározza a drágakő értékét, mint ahogy ez a legtöbb egyéb drágakő esetében is így van.

Mianmar (korábban Burma) szolgáltatja a legritkább kvalitású rubin drágaköveket. Ezek a legkeresettebbek a világon, melyek közül a nagyobb példányok igen ritkák.

Fatumjewels gyémánt rubin ékszer szett

A rubin ragyogása és tisztasága

Egy ragyogó és áttetsző rubin mindig értékesebb, ám ne feledjük, hogy a rubin pont az a drágakő, amiben szinte mindig találhatók zárványok.

Fatumjewels gyémánt rubin medál

Erről már több írásban is szóltunk, hiszen nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a rubinban található zárványoknak nincs kvalitáscsökkentő értéke. Bátran kijelenthetjük, hogy sokkal inkább a valódiságát dicséri és hirdeti, mint hogy hiba lenne.

A fentiek értelmében most már tudhatod, hogy ne vonj le elhamarkodott következtetéseket, amikor rutilokat, tehát zárványokat látsz egy rubin belsejében, még akkor sem, ha ez kevésbé áttetszővé teszi a drágakövet. A zárvány teljesen természetes jelenség. Hozzáértő csiszolással a zárványok különleges és egyedi élményt nyújtanak.

Fatumjewels rubin gyűrű

Végeredményben elmondhatjuk, hogy egy rubin nem túl sok zárvánnyal, de egy szép ragyogással kitűnő választás lehet. Ebben az esetben beszélhetünk egy magas kvalitású rubin drágakőről.

Pontosan, ahogy a színeknél is kifejtettük, a személyes ízlésed szerint döntsd el, hogy milyen rubin ékszert választasz.

Az alábbi képre kattintva tekintsd meg a Fatumjewels Galéria rubin ékszer választékát. Amennyiben nehezen tudsz dönteni, szakértő munkatársaink szívesen segítségedre lesznek.

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria