Tiffany Sárga Gyémánt története

Klasszikusok nyomában 2. – Tiffany és a híres Sárga Gyémánt

A világ legismertebb színes gyémántja a Tiffany híres sárga gyémántja, melyet Charles Lewis Tiffany szerzett meg 1878-ban. Járjuk körül kicsit részletesebben ezt a ragyogó drágakövet!

A Tiffany & Co. tulajdonosa, Charles Lewis Tiffany 1878-ban szerezte meg a híres Sárga Gyémántot, melynek tömege 287,42 karát volt nyers gyémánt formájában. Már akkor egyértelmű volt, hogy egy majdan világhírű drágakőről van szó. Lépjünk azonban vissza néhány évet a Tiffany történetében.

Charles Lewis Tiffany és John B. Young 1833 szeptemberében nyitották meg üzletüket a new yorki Brodwayn. Az üzlet ékszerekre, levélpapírra és luxustermékekre specializálódott. Az alapítók üzleti politikája az volt, hogy innovatív és forradalmian új exkluzív termékeket tegyenek elérhetővé a vásárlóközönség számára. Ambíciójuk világos indikátora volt az árpolitikájuk. Az árak magasak voltak és nem képezhették alku tárgyát.

Tiffany Sárga Gyémánt története

Mindkét üzletember óriási hangsúlyt fektetett a legapróbb részletekre is. Az árucikkek a legmagasabb minőséget képviselték. Minden körülmény erre utalt a katalógustól a csomagolásig. A luxuscég hírneve nemcsak elterjedt, de gyorsan meg is szilárdult.

1878-ra a cég már a drágakőpiac fontos résztvevőjeként is megalapozta hírnevét. Éppen ezért nem volt nagy meglepetés, hogy éppen a Tiffany & Co. szerezte meg ezt a csodás sárga gyémántot.

Egy fiatal különc gemológus, George F. Kunz, ekkoriban kezdett el a cégnél dolgozni, majd idővel legendás drágakőszakértővé vált. Ő javasolta, hogy a sárga gyémántot egy évig tanulmányozzák, mielőtt egyáltalán eldöntik, hogyan legyen megmunkálva.

A híres Sárga Gyémánt

A gyémántot Dél-Afrikában találták a Kimberley-bányában, mely megmunkálás után 128,53 karátos lett.

Tiffany Sárga Gyémánt története

Alapos vizsgálatok után Kunz úgy döntött, hogy a sárga gyémánt 82 fazettát fog kapni. Kunz úgy gondolta, hogy ez egy nagyon speciális drágakő, ám elképzelni sem tudta akkoriban a mai értékét. A Tiffany Sárga Gyémánt napjainkban a legnagyobb létező sárga gyémánt. Az értéke hozzávetőlegesen 200 millió euro.

A drágakő ma New Yorkban a Fifth Avenue-n lévő Tiffany & Co. üzletben van kiállítva. A fotón a mai formájában láthatjuk a gyémántot, mivel idővel új nyakláncot kapott ez a sárga csoda.

Audrey Hepburn a Tiffany Sárga Gyémánttal

Az idők során összesen három hölgy érdemelte ki, hogy viselhesse a világ leghíresebb gyémántját. Mary Whitehouse 1957-ben, Audrey Hepburn 1961-ben és Lady Gaga 2019-ben az Oscar-díj átadáson.

Audrey Hepburn a legendás Álom luxuskivitelben című film bemutatójához készült fotózáson viselte a híres ékszert. A fotón még az eredeti nyaklánccal láthatjuk.

A Tiffany Sárga Gyémánt új nyaklánccal

A legújabb hírek szerint következő alkalommal a Halál a Níluson című filmben fog feltűnni a Sárga Gyémánt Gal Gadot nyakában, bár ez sajnos csak replikációja a Tiffany ékszernek, a látvány azonban így is lenyűgöző lesz.

Gal Gadot a Tiffany Sárga Gyémánt replikációjával

Bármilyen okból is vezessen utad az Egyesült Államokba, érdemes tenned egy kitérőt New Yorkban a Fifth Avenue felé. Térj be a Tiffany & Co. üzletbe és vess egy pillantást a drágakő történelem egy csodájára!