Briliáns gyémánt

Tavaly ünnepelte 100 éves születésnapját a modern briliáns csiszolás

2019-ben lett éppen száz éves a modern briliáns csiszolás, mely révén azóta sokkal ragyogóbb élményben lehet részünk, amikor egy briliáns csiszolású gyémántra tekintünk.

1919 meghatározó év volt gyémántok és ékszerek tekintetében, hiszen ekkor mutatta be az akkor 19 éves Marcel Tolkowsky a saját „Gyémánt dizájnját”. Ennek révén megmutatta, milyen arányokkal kellene csiszolni egy gyémántot, hogy a reflexiónak és a diszperziónak a legjobb kombinációját kapjuk, amit hétköznapi nyelven a gyémánt ragyogásának és tüzének hívunk.

Gyémánt eljegyzési gyűrűA ragyogás a gyémánt fényvisszaverő képessége, a diszperzió pedig az a képesség, ahogy a fehér fényt spektrumszínekre bontja. Ezt úgy érzékeljük amikor egy briliáns csiszolású gyémántra tekintünk, mintha színes fények kavalkádja fröccsenne szét a gyémánt belsejében.

Tolkowsky pontosan kiszámította, hogy milyen szögben kell csiszolni a gyémántot, hogy a legjobb eredményt érjük el. Annak ellenére, hogy ő maga kifejezetten gyémántcsiszoláshoz számította ki ezeket az értékeket, a briliáns csiszolás sok egyéb áttetsző drágakő esetében népszerűvé vált. A legszebb eredményt természetesen a teljesen áttetsző, színtelen drágaköveknél lehet elérni, ám nagyon sok színes drágakő esetén is jól alkalmazhatóak Tolkowsky számításai. Egy gyönyörű példa erre a fotón látható gyémánt rubin gyűrű, ahol a csodás vörös rubin gyémántcsiszolást kapott.

Fehérarany rubin gyémánt gyűrű

A briliáns csiszolás kerek gyémántokhoz lett tervezve, a csiszolási méretek pedig pontosan attól függnek, hogy az ember milyen hatást szeretne elérni, a ragyogást vagy a gyémánt tüzét részesíti-e előnyben. Csiszolás révén a szögek változtathatók annak érdekében, hogy a ragyogás vagy a tűz legyen hangsúlyosabb. Ezek a hatások, illetve az ezzel kapcsolatos divat időről-időre változik, még országok között is eltérő, hogy az emberek mit részesítenek előnyben.

Gyémánt szív fülbevaló

A ragyogó eredmény eléréséhez a kerek gyémánt a legalkalmasabb, ám ennek ellenére előfordul, hogy más alakzatokhoz is jól illeszkedik, például az ovális, a csepp vagy a princess csiszoláshoz.

Mint ahogy már említettük, a modern briliáns csiszolás több mint száz éves, ám több száz éve léteznek a briliánshoz hasonló csiszolási formák, például a régi európai csiszolás vagy a márkíz, melyek már a modern briliáns előfutárai voltak. A modern briliáns csiszoláshoz hasonlóan ezeknek a régi csiszolási formáknak is 57 vagy 58 fazettájuk van.

Régebben nagyon ügyeltek arra, hogy a nyers drágakőből a lehető legtöbbet használják fel, éppen ezért a gyémántot legtöbbször magas koronával csiszolták és az alsó fazetták is meglehetősen nagyon voltak. Ez valami olyan, amit napjainkban már nem látunk a modern csiszolású briliáns gyémántokon.

Happy rozé arany gyémánt medálA nagy gyémántlelőhelyek feltárásakor megnövekedett a gyémántkészlet, ennek következtében elkezdett finomodni a csiszolási forma. Ennek köszönhető, hogy a gyémánt csiszolásának minősége egyre fontosabbá vált, és valójában ennek köszönhetjük a modern briliáns formát.

Tekintsd meg a Fatumjewels Galéria gyémánt ékszer palettáját. Garantáltan találsz kedvedre való modellt.

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria