Színes drágakő

Amit tudnod kell a színes drágakövekről

Meglehetősen sok szó esett már a gyémántról. Többek között arról, hogy mire figyeljünk vásárlás előtt, valamint milyen tényezők befolyásolják a gyémánt értékét. Mi a helyzet a színes drágakövekkel?

A színes drágakövek esetében, a gyémánthoz hasonlóan az értéket befolyásolja a szín, a tisztaság, a származási hely, a kezelés módja, valamint a méret. Egy magas kvalitású színes drágakő meglehetősen ritka, ezért természetesen sokkal értékesebb, mint az egyéb drágakövek.

Fatumjewels gyémánt smaragd karkötő

Mielőtt egy színes drágakővel díszített ékszer vásárolnál érdemes eldöntened, hogy milyen minőség az, amit keresel. Döntsd el, hogy mely tényezők fontosak számodra és az hogy fér bele a költségvetésedbe. Ehhez adunk néhány támpontot. Az alábbi tudnivalók birtokában valóban mérlegelni tudod majd, hogy mi az, ami számodra a legfontosabb.

A színek intenzitása

A színek intenzitása áll mindig a középpontban, amikor színes drágakövekről van szó. Ez befolyásolja hosszútávon leginkább a drágakő értékét.

A legkeresettebb intenzitás az élénk (lentebb láthatunk egy fotót, valamint az intenzitások meghatározását), ami színintenzitás tekintetében középen helyezkedik el, ez optimálisan kiegyensúlyozza a drágakő telítettségét. Minél intenzívebb egy drágakő színe, az annál sötétebb.

Fatumjewels gyémánt rubellit tanzanit fülbevalóMásrészről azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy gyenge színintenzitás teljes mértékben képes megváltoztatni a drágakő színét. Egy világos rubin például rózsaszínnek tűnhet.

A gyémánttól eltérően a színes drágakövek esetében nincs nemzetközileg elfogadott rendszer a színek intenzitására. Az alábbi leírások azonban segítenek a hozzávetőleges meghatározásban.

Sötét (Dark)

Közepestől az erős telítettségig terjedő intenzitás egy nagyon sötét tónussal.

Mély (Deep)

Közepestől az erős telítettségig terjedő intenzitás közepes vagy sötét tónussal.

Élénk (Vivid)

Intenzív telítettség közepesen sötét tónussal. Ez a legkeresettebb intenzitás, mivel ez a legszebb kombinációja a színtónusnak és a telítettségnek.

Intenzív (Intense)

Közepes telítettség közepesen világos tónussal.

Közepesen intenzív (Medium Intense)

Közepes telítettség világos tónussal.

Drágakő szín intenzitás skála

A zafírnak van két további intenzitás-értéke.

Világos (Light)

Gyenge szürkés vagy barnás árnyalatú telítettség világos tónussal.

Nagyon világos (Very Light)

Szürkés telítettség nagyon világos tónussal.

Zafír szín intenzitás skála

A drágakő mérete

A gyémánthoz hasonlóan a színes drágakövek méretét, illetve tömegét is karátban határozzuk meg.

Egy karát 0,2 gramm. Amennyiben szeretnél többet tudni a karátról, itt írtunk róla korábban: Mérjük le a gyémántot! Bevezetés a karát rejtelmeibe

Mindenki tisztában van azzal, hogy minél nagyobb egy drágakő, annál értékesebb. Azt azonban kevesen tudják, hogy a méret növekedésével a drágakövek ára exponenciálisan növekszik. Ez annak köszönhető, hogy a nagyobb drágakövek ritkák. Minél ritkább egy drágakő, annál értékesebb. Például egy 10 karátos rubin ára hozzávetőlegesen százszorosa egy 1 karátos rubin drágakő árának.

Tisztaság

A drágakövek tisztaságára vonatkozó elfogadott rendszer meglehetősen egyszerű. Azon alapul, hogy mi az ami nagyítás nélkül, tehát szabad szemmel látható.

 

Színes drágakő tisztaság sklála

A gyémánttal ellentétben a színes drágakövek esetén a zárványok megszokottak, elfogadottak, sok esetben ez által lehet meghatározni a drágakő származási helyét. Három tisztasági fokozatot érdemes figyelembe venni.

Szabad szemmel tiszta (EC1-EC2)

Ez a fokozat azt jelenti, hogy szabad szemmel nem fedezhetők fel benne zárványok. Az ilyen zafír hihetetlenül értékes, mivel igen ritka.

Gyengén látható zárványok (VI1-VI2)

A nevében benne foglaltatik a jelentése. A zárványok nagyon nehezen fedezhetők fel szabad szemmel, ám gyengén láthatók.

Látható zárványok (I1-I2)

Szabad szemmel világosan látható zárványok találhatók a drágakőben.

Származási hely

A származási hely meghatározása színes drágakövek esetén jóval egyszerűbb egy szakértő számára, mint gyémánt esetében.

A színes drágakövek különleges, egyedi zárványokat tartalmaznak, ez biztos kiindulási pontot nyújt a származási hely meghatározásához.

Fatumjewels gyémánt smaragd gyűrű

A származási hely erősen befolyásolja a drágakövek értékét. Egyes helyekről származó drágakövek, például egy Kasmírból származó zafír vagy egy Burmából származó rubin hihetetlenül értékes, mivel nagyon ritka.

Drágakövek kezelése

A legtöbb drágakő kezelésen esik át annak érdekében, hogy szebb színe legyen, valamint tisztábbnak tűnjön. Ezek a kezelések általánosan elfogadottak.

A legtöbb kezelés nem károsítja semmilyen mértékben a drágakövet. Egész egyszerűen csak arra szolgál, hogy még szebb ékszereket viselhessünk.

Fatumjewels Csipkerózsika rozé arany gyémánt pink zafír gyűrű

Csak azok a drágakövek nem kapnak semmilyen kezelést, amik tökéletesek, ezért nincs szükség kezelésre. Ezek elképesztően ritkák és értékesek.

A legáltalánosabb kezelés drágakövek esetén a hőkezelés és az olajjal történő kezelés. A hőkezelés a drágakő színét javítja fel, az olajjal való kezelés pedig a zárványokat halványítja el. Ezek az eljárások teljesen hétköznapiak, szinte minden drágakő esetén használatosak.

A drágakő formája

A drágakő formája, tehát a csiszolás módja nem igazán befolyásolja a drágakő értékét, ám mégis nagyon fontos tényező választás során.

 

Fatumjewels opál tahiti gyöngy medál

Egyéni ízléstől függ, hogy ki melyik formát részesíti előnyben. A csiszolás módja meglehetősen döntő abban a kérdésben, hogy mennyire lesz kiegyensúlyozott a drágakő színe, tónusa, intenzitása és fénytörése. Esztétikai kérdés, hogy milyen formát választunk, mi illik hozzánk leginkább.

A fenti tényezők tudatában sokkal biztosabban nézelődhetünk a drágaköves ékszerek között. Bármilyen kérdés esetén fordulj a Fatumjewels Galéria munkatársaihoz!

Nézz körül drágaköves ékszereink között! Segítünk a választásban.

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria