Drágakő gyémánt

A hónap drágaköve kicsit más nézőpontból

A hónapok drágaköveiről már írtunk több részletes cikket, ám ebben az írásban egy kicsit más nézőpontból tekintünk erre a fontos témára.

A hónap drágakövét ajándékozni régi hagyomány, amivel személyessé lehet tenni egy ajándék ékszert. Pontosan ezért olykor kicsit irritáló lehet, amikor keresed a megfelelő drágakövet és sok különböző „adatot” találsz. Így nem könnyű megtalálni a legmegfelelőbb ékszert. Sok mítosz és népi bölcsesség lengi körül a drágaköveket. A megfelelő választást az sem teszi könnyebbé, hogy egyes hónapoknál több különböző drágakő közül választhatunk.

A hónap drágaköve

Pontosan ezért készítettünk egy Fatumjewels útmutatót a hónapok drágakövei között. Plusz kapsz egy magyarázatot arra, hogy miért nem olyan egyszerű egy hónap drágakövét konkrétan meghatározni. Ennek segítségével kicsit jobban képes leszel eligazodni, ami remélhetőleg könnyebbé teszi majd a választást, akár ajándék ékszert keresel, akár saját magad számára szeretnéd megtalálni a legmegfelelőbb drágakövet.

Így vált hagyománnyá a hónap drágaköve

Mint már említettük, a hónap drágaköve nem egy egyértelmű és egyszerű téma, van egy bizonyos zavarosság ezen a területen. Miért is van ez?

Az elsődleges oka ennek a bizonyos fokú zavarosságnak, ami a hónap drágaköve témát veszi körül, hogy ez a jelenség több különböző kultúrában is régóta jelen van. A válasz arra a kérdésre, hogy melyik hónaphoz melyik drágakő kapcsolódik attól függ, hogy kit kérdezel, valamint attól, hogy a válaszadó milyen forrásokat vesz alapul. A hónapok drágakövei már több ezer évvel ezelőtt jelen voltak többek között az inka és az azték kultúrában, az ókori görög, a római és a perzsa kultúrában.

Már ebből láthatjuk a valódi okot, hogy miért van némi összevisszaság, olykor ellentmondás a hónapok drágakövei tekintetében. A különböző kultúrákból származó hiedelmek közös nevezője, hogy a hónapok drágaköveit különböző gyógyító és segítő erőkkel kapcsolták össze. Egy másik általános hiedelem volt, hogy a hónap drágaköve képes átvezetni a túlvilágra a viselője lelkét a halála után.

A különböző kultúrák különböző rendszereket hoztak létre. Így jött létre a tibeti rendszer, ami több évezredes mitológiából származik, a bibliai rendszer, ami az Ószövetségből származik és Izrael tizenkét törzsére vonatkozik, az ayuervedikus rendszer, ami az indiai mitológiából származik és erős kötődése van a természetes gyógyításhoz, valamint a zodiákus rendszer, ami az asztrológiához kapcsolódik.

A hónap drágaköve kulturális alapok

A hónapok drágaköveinek különbözőségei

Alább közzéteszünk egy listát a hónapok drágaköveiről, melyek némi különbözőséget fognak mutatni a korábban közzétett A hónap drágaköve sorozatunkban mutatott drágakövektől. Miért vannak ezek a különbözőségek?

A jelenlegi nyugati hagyományok a hónapok drágaköveivel kapcsolatban elsősorban az asztrológiához, valamint a bibliai drágakövekhez kapcsolódnak. Ám ezek az idők folyamán változtak, sokszor korrigálták. Például nagy vitát váltott ki az a bibliai referencia, hogy melyik tizenkét drágakő volt valójában, melyek Áron mellvértjét díszítették? Pontosan ezek a különböző értelmezések, különböző források és a fentebb említett különböző kultúrákból fennmaradt hagyományok az okai annak, hogy különböző listák léteznek.

Zodiákus alapok hónap drágaköve

1870-ben a Tiffany & Co megkísérelt létrehozni egy sztenderd rendszert a hónapok drágaköveire, a Gergely-naptár szerinti tizenkét hónapra. Természetesen ez sem működött. 1912-ben az USA középnyugati hivatalos drágakő szervezetei egyszer és mindenkorra készítettek egy listát és szabványosították hogy mely hónapokhoz mely drágakövek tartoznak.

Annak érdekében, hogy legyen választási lehetőség, több különböző drágakövet rendeltek egy-egy hónaphoz, néhány olcsóbb alternatívát rendeltek hozzá az értékesebb drágakövekhez. 1952-ben megújították a listát, majd újra és újra változtatásokat eszközöltek rajta. A legutóbbi változtatást 2002-ben hajtották végre.

Amennyiben figyelembe vesszük a sok változtatást, a különböző kultúrák hatását az ismert listákra és a különböző népi hiedelmeket a drágakövekkel kapcsolatban, így már egyáltalán nem furcsa, hogy hány különböző listát találunk, amikor a hónapokhoz tartozó drágaköveket keressük. Ez az oka valójában, hogy ekkora különbözőségek vannak a hónapok drágaköveivel kapcsolatban.

Zodiákus alapok hónap drágaköve

A Fatumjewels Galéria készített egy saját listát a hónapok drágaköveivel kapcsolatban, mely nagyrészt az USA sztenderdhez igazodik, ám nem teljes mértékben. Következő cikkünkben megtalálod a konkrét listát. Itt tudod elolvasni: Hónapok drágakövei a Fatumjewels értelmezésében