Taylor-Burtun gyémánt története

Klasszikusok nyomában 9. – A Taylor-Burton gyémánt

Ismét a klasszikus gyémántok nyomába eredtünk. Ezúttal ismét Elizabeth Taylor egyik híres ékszerére kerítünk sort, a Taylor-Burton gyémántot mutatjuk meg.

Taylor-Burtun gyémánt története

A Fatumjewels ékszer blog Klasszikusok nyomában sorozatában már találkozhattál Elizabeth Taylor egyik híres ékszerével, az Elizabeth Taylor gyémánttal. Most azonban egy másik csodás gyémántot szemlélhetsz meg.

A Taylor-Burton gyémánt egy 68 karátos csepp csiszolású gyémánt, mely eredetileg gyűrű részeként tündökölt, ám Elizabeth Taylor túl nehéznek találta ahhoz, hogy kényelmesen viselhesse, ezért elkészíttetett hozzá egy varázslatos gyémánt nyakláncot, melynek a központi drágaköve lett.

A Taylor-Burton gyémánt története

Mint minden híres gyémántnak, a Taylor-Burton gyémántnak is megvan a maga érdekes története. Alább röviden összefoglaltuk a gyémánt néhány évtizedes tündöklését.

Az eredeti nyers gyémánt 1966-ban került felszínre a dél-afrikai Premier Mine-ban. Az akkori tömege 241 karát, 48,2 gramm volt. Harry Winston 69,42 karátos csepp formájú drágakövet varázsolt belőle.

Az eredeti tulajdonosa, aki először vásárolta meg a gyémántot, Harriet Annenberg Ames, a híres milliárdos Walter Annenberg nővére volt. Sok öröme azonban nem telt a drágakőben, ugyanis New Yorkban nem merte viselni. Saját elmondása szerint mindig kesztyűt viselt, mert félt, hogy az emberek meglátják különleges gyűrűjét.

Taylor-Burtun gyémánt története

Akkor még egy platinagyűrűt ékesített a gyémánt. Később évekig trezorban tartotta az ékszert, majd úgy döntött, hogy ezt a szépséget nem akarja elrejteni a világ elől, ezért inkább eladta.

Az 1969-es eladás

A híres 1969-es aukció óriási esemény volt, hiszen a híres ékszer ekkor került először a széles nyilvánosság elé.

Az aukció részeként az ékszert a svájci Gstaadba szállították, hogy Elizabeth Taylor közelről megszemlélhesse, majd ezután visszaszállították az Egyesült Államokba az aukcióra. Richard Burton egymillió dolláros ajánlatával végül nem tudta megszerezni a gyémántot. Robert Kenmore – aki a Cartier ékszerészek anyavállalatához tartozott – nyerte meg a licitet 1 050 000 dolláros áron.

Mivel az eladás egyik kitétele volt, hogy a vevő elnevezheti a gyémántot, ezért ekkor Cartier gyémánt lett a neve.

A mániákus Richard Burton

Richard Burton nem nyugodott bele a kudarcba, mindenáron meg akarta szerezni a gyémántot felesége számára.

Taylor-Burtun gyémánt története

Az aukció idején a házaspár Angliában tartózkodott a The Bell Inn-ben. Itt hívta fel Burtont az ügyvédje, hogy közölje vele a vereséget. A színész saját elmondása szerint dühöngő mániákussá változott. Ragaszkodott hozzá, hogy ügyvédje ártól függetlenül szerezze meg a drágakövet. Végül 1,1 millió dollárért sikerült megvásárolni a Cartier-től, és új tulajdonosokként Taylor-Burton gyémántnak nevezték el.

Richard Burton és Elizabeth Taylor ékszerei és egyéb befektetései hivatalosan a saját tulajdonukban lévő Atlantic Corporation vagyonát képezték.

Nyilvános kiállítás és a Monacói debütálás

Az 1969-es eladás során Robert Kenmore az eladás feltételéül szabta, hogy a drágakövet kiállítják a Cartier üzleteiben New Yorkban és Chicagóban.

A kiállításokról megjelent egy nagy hirdetés, ami naponta hatezer embert vonzott az eseményre. Ezzel szemben a The New York Times vezércikkében erősen kritizálták a gyémánt körüli óriási hírverést.

A nyilvános kiállítások után a gyémánt Monacóba került, mivel a színész házaspár Kalizma nevű jachtjukon tartózkodott a Hercules kikötőben. A gyémánt odautaztatása három hétig tartott. Három egyforma aktatáskával rendelkező férfi szállította. Senki nem tudta, melyiküknél van a gyémánt. A monacói érkezéstől kezdve fegyveres őr kísérte a gyémántot.

A Scorpio Ball-on, Grace hercegnő negyvenedik születésnapjára rendezett gálán Elizabeth Taylor a gyémántot a Krupp gyémánttal együtt viselte, amelyet férje 1968-ban vásárolt számára, valamint a „Ping Pong” gyémánttal, amely mindössze 1/8 karátos volt. Amikor az emberek a gyémántjait dicsérték a bálon, a színésznő úgy tett, mintha az elenyésző értékű Ping Pong gyémántot dicsérték volna.

Amikor az egész világ megcsodálhatta

Néhány hónappal később az egész világ megcsodálhatta Elizabeth Taylor új szerzeményét a 42. Oscar-díjátadón.

Taylor-Burtun gyémánt története

április 7-én, a 42. Oscar-díjátadón Elizabeth Taylor adta át az Éjféli cowboy (Midnight Cowboy) című filmért a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Egy Edith Head által tervezett ruhát viselt, valamint a Taylor-Burton gyémántot.

A Taylor-Burtun gyémánt utolsó állomása

A Taylor-Burton gyémánt 1979-ben érkezett meg utolsó állomására, jelenleg Robert Mouawad tulajdonában van.

Érdekesség, hogy a gyémántra Elizabeth Taylor és Richard Burtun egymillió dolláros biztosítást kötött a Lloyd’s-nál igen érdekes feltételekkel. A Lloyd’s által meghatározott feltételek között szerepelt, hogy a gyémánt minden évben csupán harminc napig viselhető nyilvánosan, a fennmaradó napokon pedig kötelezően páncélszekrényben kell tárolni. Azokon a napokon, amikor Elizabeth Taylor nyilvánosan kívánja viselni az ékszert, ezt csak fegyveres kísérettel teheti meg. A színésznő azonban nem elégedett meg az évi harminc nappal, ezért másolatot készíttetett az ékszerről, hogy gyakrabban mutatkozhasson vele.

Taylor-Burtun gyémánt története

Elizabeth Taylor és Richard Burtun 1978-ban másodjára is elváltak, majd a következő évben a színésznő eladta a gyémántot egy New York-i ékszerésznek, Henry Lambertnek. Az eladásból származó bevétel egy részéből egy botswanai kórház építését finanszírozta. Az új tulajdonos még ugyanabban az évben eladta a gyémántot Robert Mouawad ékszerésznek.

Ha tetszett a cikk, olvass további érdekességeket itt: Tudástár és történelem a Fatumjewels Galéria ékszer blogon

A Fatumjewels Galéria gyémánt ékszereit a képre kattintva találod.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner